Al-Ajrumiyyah & Sarf

Al-ajrumiyyah & sarf

Voor semi-gevorderden

Of je nu al een stevige basis hebt of de eerste twee jaren Arabisch hebt afgerond, onze nahw & sarf lessen zijn perfect voor jou! Neem de volgende stap om je Arabisch naar een nieuw niveau te tillen!
 •   Al-Ajrumiyyah & Al-Qara’balanah
 •   Talloze hulpmiddelen beschikbaar
 •   Aandacht op jouw niveau
 •   Klassieke teksten behandelen

Unieke methode!

Deze cursus biedt een diepgaande studie van twee fundamentele onderwerpen in de Arabische taal: nahw en sarf. Nahw (grammatica) en sarf (morfologie) zijn essentieel voor een volledig begrip en beheersing van de Arabische taal. In deze cursus zullen we ons richten op het versterken van uw basisbegrip van nahw en sarf, door middel van het bestuderen van de teksten Al-Ajrumiyyah en Al-Qara’balanah.

De cursus is geschikt voor studenten die al enige ervaring hebben met nahw en sarf, of voor degenen die het tweede jaar van hun Arabische studie hebben afgerond bij Stichting Arabiyyah. In de cursus zullen we ons concentreren op het verdiepen van uw begrip van deze onderwerpen, het ontwikkelen van uw vaardigheden in het toepassen van deze regels en het verhogen van uw vertrouwen in het gebruik van de Arabische taal.

Tijdens de cursus zullen we de belangrijkste concepten van nahw en sarf behandelen en deze toepassen op praktische situaties. We zullen ook verschillende oefeningen en opdrachten doen om uw begrip en toepassing van de regels te versterken. Door deel te nemen aan deze cursus, zult u in staat zijn om uw vaardigheden in de Arabische taal te verbeteren en uw begrip van nahw en sarf te verdiepen.

Nahw (grammatica)

Voor het onderdeel nahw (grammatica) maken we gebruik van Al-Ajrumiyyah, een van de bekendste en meest gebruikte teksten voor het bestuderen van nahw (grammatica) in de Arabische taal. Het is geschreven door de beroemde geleerde Muhammad bin Abdullah Al-Ajrumi Al-Sanhaji in de 13e eeuw en is een inleiding op de studie van Arabische grammatica.

Het boek behandelt de belangrijkste onderwerpen van nahw, zoals zinnen, werkwoorden, zelfstandige naamwoorden en bijvoeglijke naamwoorden. Het geeft de regels voor deze onderwerpen en verduidelijkt de uitzonderingen en bijzonderheden.

Al-Ajrumiyyah is geschreven in een eenvoudige en beknopte stijl, waardoor het geschikt is voor studenten die net beginnen met het leren van Arabische grammatica. Het is een van de eerste teksten die studenten meestal bestuderen wanneer ze beginnen met de studie van de Arabische taal, en het wordt vaak gevolgd door andere geavanceerde teksten over nahw en andere onderwerpen.

Al-Ajrumiyyah is zo’n belangrijk boek voor de studie van nahw dat veel geleerden het hebben gebruikt als basis voor het schrijven van commentaren en verklaringen. Het is een waardevolle bron voor iedereen die de Arabische taal wil leren en een diep begrip wil krijgen van de regels en principes van Arabische grammatica.

Sarf (morfologie)

Voor het onderdeel sarf (morfologie) zullen we het boek Al-Qara’balanah gebruiken. Het is een boek dat is geschreven door Dr. ‘Abdulaziz Al-Harbi, een gerenommeerde hoogleraar Arabisch. Het boek is een uitgebreide en vereenvoudigde gids voor de studie van sarf (morfologie) in de Arabische taal.

De titel van het boek, Al-Qara’balanah, verwijst naar de langste naam van de Arabische taal. Het boek behandelt een breed scala aan onderwerpen binnen sarf, zoals het vervoegen van werkwoorden en zelfstandige naamwoorden, het herkennen van patronen en het identificeren van de verschillende verbuigingen en woordvormen.

Wat dit boek onderscheidt van andere boeken over sarf, is de vereenvoudigde en gemakkelijk te begrijpen manier waarop het is samengesteld. Het biedt de student een gestructureerde en duidelijke benadering van de studie van sarf, met veel voorbeelden en oefeningen om het begrip van de onderwerpen te versterken.

Het boek is bijzonder leerzaam voor studenten die bezig zijn de Arabische taal te leren en een dieper begrip willen krijgen van de regels en principes van sarf. Het biedt een uitstekende basis voor verdere studie van de Arabische taal.

Dames

We begrijpen dat jullie misschien teleurgesteld zijn dat de cursus momenteel alleen voor mannen toegankelijk is. We willen jullie graag uitleggen waarom we deze beslissing hebben genomen.

De reden voor het alleen openstellen van de cursus voor mannen is omdat we dezelfde kwaliteit van onderwijs willen bieden aan onze vrouwelijke studenten als aan onze mannelijke studenten. Dit vereist vrouwelijke docenten die goed op de hoogte zijn van de specifieke behoeften en leerstijlen van vrouwen.

Daarom hebben we besloten om een aparte cursus voor vrouwen te organiseren, waarbij we docentes zullen aanstellen om deze cursus te geven. We zijn momenteel nog op zoek naar geschikte docentes die aan onze hoge eisen voldoen. Deze cursus zal in de toekomst worden georganiseerd en zal specifiek zijn gericht op de behoeften van vrouwen.

We hopen dat jullie begrijpen dat dit besluit is genomen met het oog op het bieden van de beste kwaliteit onderwijs aan onze vrouwelijke studenten. We kijken ernaar uit om jullie snel te verwelkomen in onze vrouwelijke cursus “Praktisch Arabisch”.

Wanneer kan ik beginnen?

 • De eerstvolgende cursus:
  • Start: Donderdag 27 april 2023
  • Iedere donderdagavond: 20:00 – 21:30 (of maximaal tot 22:00)
  • Locatie: Caïrostraat 89, Rotterdam
  • Let op: Het is aangeraden dat je op z’n minst de eerste twee jaren Arabisch, Al-‘Arabiyyah Bayna Yadayk boek 2, Medina boek 2 of iets soortgelijks hebt afgerond.

Deze cursus zal enkel voor mannen toegankelijk zijn. Een soortgelijke cursus voor de vrouwen zal spoedig volgen. Hierboven treffen jullie meer informatie hierover.

Kosten

 • Maandelijks: €50,- (per 4 weken)
 • Betalingen voor het lesjaar (10 maanden) gaan altijd vooraf en mogen in twee delen van €250,- voldaan worden.
 • Lesmateriaal: €30,- (eenmalig)
  • Je krijgt twee boeken. Zolang de boeken op voorraad zijn.

Vakanties

Wij hanteren de vakantieperiodes van Regio Midden, zoals vermeld op de website van de Rijksoverheid. U kunt dus met een gerust hart uw vakantieplannen maken, wetende dat uw vakanties samenvallen met de officiële schoolvakanties.