Cursus Arabisch

Cursus arabisch

Begrijp het woord van Allah ﷻ

Arabisch leren om de Koran beter te kunnen begrijpen? Stel het niet langer uit en start met onze Cursus Arabisch. Voor beginners en gevorderden!

 •    Praktisch Arabisch leren
 •   Online lessen of op locatie
 •   Altijd 1-op-1 met leraar(es)
 •   Nederlandstalige docenten

Introductie

Omar Ibn ul-Khattaab heeft gezegd:
“Leer de Arabische taal, want het vormt (een onderdeel van) jullie geloof.”

De Koran is een geweldig boek en tevens de meest invloedrijkste religieuze teksten aller tijden; in welke taal je het boek ook leest. Maar geloof ons wanneer we zeggen dat je de Koran pas echt kunt lezen, als je Arabisch begrijpt. Als je echt toegewijd bent om de Koran te begrijpen, dan dien je het klassieke Arabisch te leren waarin de Koran is geopenbaard.

Hoewel deze religieuze tekst in vele andere talen is vertaald, verlies je een aantal van de fijne kneepjes van de betekenissen als je de Koran niet in de brontaal leest. De plotselinge stijlveranderingen, de korte verzen met krachtige betekenissen, de rijmwoorden: het is iets dat je zelf moet ervaren. In feite is de boodschap van de Koran zo subliem, dat men de Arabische versie bevroren heeft om deze exact zo te kunnen behouden. Wat we tegenwoordig kennen als Modern Standaard Arabisch (MSA) komt in de buurt van het klassiek Arabisch. Het belangrijkste verschil is de toevoeging van nieuwe woorden en betekenissen speciaal voor de moderne context.

Studieplan

Wat is precies de beste manier om deze speciale vorm van Arabisch te leren? Je voelt je misschien een beetje overweldigd door het vooruitzicht om een hele nieuwe taal te leren. Maar de Koran leren begrijpen is gemakkelijker dan je denkt! Onze cursussen bestaan uit een praktisch en theoretisch deel, we leggen hieronder uit wat beide delen inhouden. Door deze verdeling aan te houden zal je algehele leerervaring sterk verbeteren, waardoor het erg gemakkelijk is om snel vooruitgang te boeken.

 1. Praktijk
  Oefening baart kunst. Het boek dat wij aanbevelen is één van de beste Fus’ha-studieboeken (klassiek Arabisch) die bestaan voor niet Arabisch-sprekenden. Het boek heet ‘Al Arabiyyah Bayna Yadayk’. De serie bestaat uit 4 boeken en audio-cd-begeleiding en heeft tot doel jouw luister-, lees-, spreek- én schrijfvaardigheid te ontwikkelen. Wat anders is aan deze cursus, is het feit dat wij een praktische benadering volgen en concepten aan de hand van voorbeelden uitleggen, zonder overdreven theoretisch te worden. In onze cursussen nemen we alle boeken stap voor stap door. Tegen de tijd dat je bij boek 3 of 4 bent, zal je Arabische woordenschat en uitspraak redelijk vlekkeloos zijn.
 2. Theorie en grammatica
  Grammatica is in feite de ruggengraat van elke taal. Als het om de Koran gaat, is dit niet zomaar iets dat je kunt overslaan. Het is uitermate belangrijk voor je taalvaardigheid dat je de grondbeginselen grondig onder de knie krijgt. Als je de basis van de Arabische grammatica eenmaal begint te snappen, dan groeit je beheersing van de taal vanzelf. Het zal je helpen de Koran en elk ander klassiek Arabisch boek dat je leest, te begrijpen. Neem deze stap dus vanaf het begin heel serieus. Het goede nieuws is dat de Arabische grammatica buitengewoon logisch en rechttoe-rechtaan is! Soms hebben bepaalde grammaticale concepten wat extra uitleg nodig. Hiervoor gebruiken wij het boek ‘Medina Cursus’ voor niet Arabisch-sprekenden, waarbij wij tegelijkertijd de grammaticale regels uitleggen en de student leren ontleden.

Praktisch Arabisch

‘Al Arabiyyah Bayna Yadayk’ is een van de meest essentiële boeken bij het onderwijzen van de Arabische taal aan niet-Arabisch sprekenden. Zodoende wordt dit beschouwd als een basisboek op dit gebied en is als zodanig nuttig gebleken voor studenten uit alle landen en met zeer verschillende culturele achtergronden. Dit boek is zeer eenvoudig in zijn absolute methode, waarmee je direct begint met het leren van directe zinnen, taaloefeningen en grammatica middels een professionele en toegankelijke methode.

In niveau 1 leer je het volgende:

 • Hoe je anderen kunt begroeten en jezelf kunt voorstellen
 • Hoe je basisvragen stelt en vervolgens ook beantwoordt
 • Hoe je je gezinsleden kunt beschrijven en wat zij doen
 • Hoe je je huis en leefomgeving beschrijft
 • Hoe je over je dagelijkse routine kunt praten
 • Hoe je over maaltijden en het voedsel dat je lekker vindt kunt praten
 • Hoe je over gebeden en gebedstijden kunt communiceren
 • Hoe je over school en studie kunt praten
 • Hoe je de tijd in het Arabisch kunt uitspreken
 • Hoe je over je werk kunt praten
 • Hoe je objecten kunt tellen en de bijbehorende praktische toepassingen om de getallen te herkennen
 • Een uitgebreide woordenlijst van ongeveer 400 woorden

En dit leer je allemaal bij het bestuderen van het eerste boek in de reeks.

De Medina Methode

De Medina Methode is een veelomvattende en populaire cursus voor het onderwijzen van de Koran en traditioneel Arabisch. Deze methode is oorspronkelijk bedacht en gegeven aan de gerenommeerde universiteit van Medina en biedt sindsdien vele cursussen voor niet-Arabisch sprekende studenten aan over de hele wereld. Door de jaren heen heeft deze cursus studenten in staat gesteld om bekwaam te worden in hun gebruik van de Arabische taal en om deel te nemen aan en te profiteren van wetenschappelijke bezigheden zoals Koranexegese, Hadith, Fiqh, Seerah, geschiedenis en klassieke en moderne Arabische literatuur.

Enkele duidelijke voordelen van deze methode:

 • De Medina Methode is beknopt; het bestaat uit slechts vier boeken die allemaal relatief kort zijn. Daarentegen is de cursus zeer uitgebreid qua dekking van de stof.
 • De methode combineert de moderne Arabische woordenschat met islamitische terminologie die in de Koran en Sunnah wordt gebruikt.
 • De methode helpt bij het verwerven van inzicht in honderden Koranverzen, Profetische overleveringen, Arabische gelijkenissen en poëzie.

Een beproefde cursus die meer dan 40 jaar met een bewezen staat van dienst wordt onderwezen, ideaal voor wat betreft de behandelde onderwerpen en de korte tijd die nodig is om de stof aan te leren. Hoewel er nu verschillende cursussen op de markt zijn voor het onderwijzen van de Arabische taal, behandelt deze methode alle essentiële Arabische grammaticale regels op een dusdanige manier, dat de student de eentonige taak van het onthouden ervan wordt bespaard.

Dr. V. Abdur-Rahim, de grondlegger van deze methode, behaalde zijn doctoraat in de Arabische taal aan de Al-Azhar Universiteit te Caïro. Hij heeft er meer dan vier decennia les gegeven. Hij was lange tijd een hoofddocent Arabische taal aan buitenlandse studenten aan de universiteit van Medina. Hij heeft de moderne manier van leren gecombineerd met het klassieke systeem en in deze cursus dezelfde stijl toegepast op een levendige en tot de verbeelding sprekende manier, waarbij hij dagelijks voorbeelden uit het Arabisch en ook uit de Koran en de Hadith gebruikte.

Met behulp van deels zelf ontwikkeld ondersteunend lesmateriaal geven wij op een unieke wijze les, waarbij wij tevens houvast vinden bij en eer geven aan deze mooie en effectieve methode

Wat moet ik kiezen?

Deze keuze laten wij geheel aan jou, maar wij adviseren je aan de hand van jouw resultaten betreffende de meest geschikte cursus voor jou. Hierbij houden wij uiteraard rekening met jouw doelstellingen en de tijd die je kunt besteden in verband met je schema. Soms is een enkele cursus ideaal, in andere gevallen kan een combinatie van cursussen een prima uitkomst zijn. Dit is echter voor elk individu verschillend, daarom adviseren wij je graag bij het kiezen van de meest geschikte cursus.

Voor beginners is het doorgaans het beste, om in een klas te komen met anderen van beginnersniveau. Indien je nog in het geheel niet kunt lezen, praten en schrijven in het Arabisch, dan zal je dat in beginsel aanleren voordat je daadwerkelijk een boek oppakt met één van onze docenten. Onze lessen zijn toegankelijk voor zowel mannen als vrouwen. Vanzelfsprekend krijgen vrouwen les van een vrouwelijke docente en mannen van een mannelijke docent. We werken zoals altijd in kleine groepen, om persoonlijke aandacht te kunnen garanderen. Je dient wel rekening te houden met enkele uren contacttijd per week, daarnaast natuurlijk ook extra uren aan persoonlijke studie. Over het algemeen geldt: hoe efficiënter je je tijd indeelt, hoe vlotter het leerproces zal verlopen.

Studieduur en lesgeld

Een cursus van Arabiyyah is zeer goed te combineren met een baan en jouw andere dagelijkse bezigheden. Wij hanteren geen vaste studieduur, omdat dit per cursist enorm kan verschillen. Ieder individu is immers uniek, waardoor sommige cursisten sneller voortgang kunnen boeken dan anderen. In elk individueel geval proberen wij te allen tijde het maximale uit onze studenten te halen, want jouw voortgang is ook onze voortgang. Als student krijg je ook huiswerk mee en het is vooral je eigen verantwoordelijkheid om hier voldoende mee te oefenen. Hoe meer je oefent, hoe sneller je het onder de knie krijgt. Ook de lesstof zal gemakkelijker op te nemen zijn, omdat je steeds meer thuis zult voelen in de materie.

Afhankelijk van de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus snel worden afgerond. Ons streven is om iemand pas een diploma te verschaffen, wanneer de student correct en vlot kan lezen. Lukt dit niet? Geen nood! Wij sturen zeker geen cursisten weg wanneer het niet wil vlotten. Je kunt dan rekenen op extra begeleiding, totdat het wél lukt.

Wij rekenen € 50 p/m voor onze cursussen. Betaal je drie maanden vooruit, dan krijg je het woordenboek gratis.

Online leren

Is het voor jou moeilijk om structureel op locatie lessen te volgen, of kun je vanwege je werk niet (op tijd) aanwezig zijn? Dan hebben wij goed nieuws, want het is ook prima mogelijk om onze cursussen in online vorm te volgen. Online lessen zijn erg prettig, als je het waardeert om te studeren in het comfort van je eigen woning én ruimte. Wij bieden zowel de klassikale lessen online aan, als privélessen.

Klassikaal of privé?

Indien je niet zeker weet welke lesvorm bij je past, dan kun je natuurlijk altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor advies. Voor sommige cursisten loont het op met anderen samen te werken, omdat je dan continu nieuwe inzichten opdoet die je zelf allicht niet zo snel zou bevatten. Andersom geldt, dat het volgen van privélessen heerlijk rustig kan zijn. Dit is met name bij een drukke baan een goede afwisseling, die voor bepaalde cursisten ideaal kan zijn.

Wil je direct weten wat de beste mogelijkheden zijn voor jou? Vraag dan meer informatie aan middels het contactformulier. Of bel ons eens! Wij vertellen je graag hoe wij jou het beste ter dienst kunnen zijn en natuurlijk informeren wij je met plezier over ons uitgebreide dienstenaanbod.

Gratis proefles

Ben je enthousiast over onze cursussen? Maar weet je niet zeker of het bij je past? Of weet je niet goed welke lesmethode voor jou het beste geschikt is? Dan kun je een gratis en vrijblijvende proefles bij ons aanvragen. Dit betreft trouwens niet één les, maar een gehele maand! Niet alleen proef je dan direct de sfeer bij ons, maar je kunt ook na de les uitgebreid met de docent praten over jouw wensen.

Bij een gratis proefles krijg je inzicht in een deel van de lesstof en weet je direct, of onze methode bij jou past. Indien je een proefles wilt aanvragen, dan kan dit middels het contactformulier of gewoon via de telefoon. Daarna bellen wij je om een proefles in te plannen. Wij voegen je dan toe aan de klas die bij jouw niveau past, waarna je een gehele maand kunt meedraaien zonder enige verplichtingen. Ben je ontevreden? Dan is deze maand kosteloos. Wil je wel graag verder? Dan vragen wij je vriendelijk, om de maand te compenseren. Daar krijg je natuurlijk wel een berg kennis en inzicht voor terug! Materiaal- en administratiekosten hoef je niet te betalen in dat geval. Neem gerust eens contact met ons op om alle mogelijkheden door te nemen.